§ 2072-2075 Odvolání daru pro nevděk

Odvolání daru pro nevděk
§ 2072
(1) Ublížil-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy, může dárce, neprominul-li to obdarovanému, od darovací smlouvy pro jeho nevděk odstoupit. Byl-li dar již odevzdán, má dárce právo požadovat vydání celého daru, a není-li to možné, zaplacení jeho obvyklé ceny.
(2) Odůvodňují-li to okolnosti, považuje se za nevděk vůči dárci také zjevné porušení dobrých mravů vůči osobě obdarovanému blízké.

§ 2073
Nevděk činí obdarovaného co do jeho osoby nepoctivým držitelem.

§ 2074
Právo odvolat dar přechází na dárcova dědice, zabránil-li obdarovaný dárci v odvolání daru nebo zabránila-li v tom dárci vyšší moc.

§ 2075
(1) Dárce může dar pro nevděk odvolat do jednoho roku ode dne, co obdarovaný dárci ublížil, ale dozví-li se o tom dárce později, do jednoho roku ode dne, kdy získal vědomost o důvodu pro odvolání daru. Dědic dárce může dar odvolat nejpozději do jednoho roku od smrti dárce.
(2) Je-li dar odvolán později a namítne-li obdarovaný opožděné odvolání daru, soud k odvolání nepřihlédne.

1 komentář:

  1. Dobrý den chtěl bych se zeptat,ma maminka v září 2015 darovala dum staršímu bratrovi,dával ji ruzné léky a nevěděla co podepisuje brala analgetika a nebyla při smyslech,řešila to policie ale prý nic nezjistily a musíme to podat my na soud,mužete mi poradit jak dál bydlim s mamkou v tom domě a starám se o ni děkuji mladší syn Roman.

    OdpovědětVymazat